הכתום החדש: גידול ושיווק אפרסמון בישראל
באנגלית קוראים לו "פרסימון" (Persimon), ביפן הוא נקרא "קאקי", בישראל אפרסמון. ואילו אנחנו מעדיפים לקרוא לו פשוט "פרי האלים". האפרסמון מתוק מתוק, עסיסי ומנחם, ומלא בסגולות בריאותיות שעושות איתנו הרבה חסד. בואו להכיר מקרוב את הפרי הכתום שהופך את עולמנו למתוק יותר. בואו לשמוע עוד על גידול אפרסמון!
התחיל בסין, כבש את כל העולם
היכן הכל התחיל? מוצאו של האפרסמון הוא בדרום מזרח סין, ומשם עבר ליפן וליתר ארצות העולם. למעשה, הפרי האהוב הובא לישראל רק בתחילת המאה הקודמת. הוא לא כבש את מדינתו כבר בהתחלה. והאמת היא שהיקף גידולו היה די מצומצם עד שנות ה-70. ואז קרה המהפך: האפרסמון הוכיח עצמו כפרי עמיד במיוחד. ועם העליה בביקוש גברה גם הצריכה והגידול המקומיים. כיום, האפרסמון שמגודל כאן לא נצרך רק בשוק המקומי. הוא מיובא גם לאירופה, למזרח ולארצות הברית.
האפרסמון הינו עץ פרי נשיר ועמיד יחסית, השורד גם באקלים חם וגם באקלים קר ולא דורש תנאי קרקע ספציפיים, ועל כן מתאים לנטיעה באזורים נרחבים בארץ. עם זאת, הוא זקוק לשמש מלאה לשם גידולו. העץ מתחיל לתת פרי כ-3 שנים מיום הנטיעה, לעיתים לאחר ארבע שנים ויותר (תלוי בזן האפרסמון) כאשר זמן הקטיף שלו הוא בעיקר בסתיו. המזיקים העיקריים היכולים לפגוע באפרסמון הינם זבוב הפירות וציפורים. לרוב, מלכודת תליה ורשת על העץ או שקית נייר על הפרי ימנעו מהם לחבל בו.
מעל ל-400 זנים שונים, המתחלקים ל-2 קטגוריות
מדובר במשפחה כתומה ענפה במיוחד: תחת מטריית האפרסמון ישנם מעל ל-400 זנים שונים. השמות המוכרים ביניהם הינם ג'ירו, איז'ו, פויו, האצ'יה וטריומף. ניתן לחלק את תת-מיני האפרסמון לשתי קטגוריות: אפרסמונים עפיצים, שאינם אכילים כאשר הם מוצקים וצריכים להיות בשלים ורכים במיוחד על מנת לאכול אותם, ולצדם אפרסמונים לא עפיצים, שניתן לאכול אותם עם הקליפה, גם כאשר הם קשים. בארץ, האפרסמון הלא-עפיץ הידוע ביותר הוא זן ה"פויו" (Fuyu). עם זאת, פירותיו של הפויו מלאים בזרעים ואינם משתמרים היטב בקירור, ועל כן כיום בישראל לא מרבים לנטוע את עץ הפויו.
הכוכב הישראלי הבינלאומי: הכל על גידול אפרסמון
אז איזה זן מכבב אצלנו בישראל (ובתפוצות?) הכירו את הטרימיוף, גאווה כתומה בטיפוח כחול-לבן. זן זה הינו הפופולארי ביותר כאן בישראל, כאשר מטעיו משתרעים על עשרות אלפי דונמים. אחת הסיבות המרכזיות שהופכות אותו לכל כך נפוץ, היא כושר עמידותו באחסון ממושך.
הטריומף נמנה עם קטגוריית האפרסמון העפיץ. כדי להפיג את הטעם העפיץ והמריר שלו ועל מנת להפוך אותו לראוי ובשל למאכל בעודו מוצק, נהוג להשתמש בשיטת ההבחלה, בה הפרי שוהה בחדרים חסרי חמצן. חוסר בחמצן משחרר בפרי חומר הנקרא "טאנין", שהופך אותו לבשל ומושלם לאכילה.
מתיקותו הרבה של זן הטרימיוף, העומדת על כ-25% סוכר, עמידותו ושיטת ההבחלה שלו, הפכו אותו לכוכב ייצוא בינלאומי, שכן היצוא מגיע כיום לכמה עשרות אלפי טונות. בעולם, מוכר זן זה מוכר וממותג כ- Sharon fruit (על שם אזור מישור השרון, בו גדלים אפרסמוני טרימיוף רבים).
הידעתם? האפרסמון לא רק טעים, אלא גם בריא במיוחד. הפרי האהוב עשיר בסיבים תזונתיים, בנוגדי חמצון, בבטא קרוטן ובטאנינים, המהווים גם הם אנטי אוקסידנטים עוצמתיים, המסייעים למניעת טרשת עורקים. גם עליו של הפרי טומנים בחובם יתרונות, והוספתם לתה תעשיר אותו בויטמין C.
חקלאים? תתעסקו בעיקר, ותנו לנו לעזור לכם עם השאר
האפרסמון הוא אומנם פרי עמיד לגידול, אך לא די בכך כדי להפוך את מגדליו למצליחים. אם אתם תותחים בגידול אפרסמון, או כל פרי וירק אחר, התמקדו בכך ותנו לנו לעזור לכם בכל המסביב- כי תאמינו לנו, אנחנו יודעים בדיוק כמה לא פשוט זה להיות חקלאי בישראל.
התארגנות חקלאי גרנות מתרחבת ומזמינה אתכם להצטרף למשפחה שלנו. חרטנו על דגלנו את התמיכה הבלתי מתפשרת בחקלאים מסורים בכל שלבי השיווק, המכירה וההפצה. על מנת לעשות זאת, אנו נעזרים במערכות מקצועיות וחדשניות, במרכז לוגיסטי מאובזר, בטכנולוגיות מתקדמות ובהרבה ידע ואהבה למקצוע ולחקלאים.
רוצים לשמוע עוד? בואו נשוחח בטלפון: 072-3939306