סיפור האבוקדו הישראלי
גידול אבוקדו הינו רצף פעולות ארוכות שנים, מורכבות ומקצועיות המחייבות הבנה וידע כמו גם סבלנות וזיקה לאדמה ולצומח גם יחד. מיום ההחלטה על נטיעה ועד להגעת עץ האבוקדו לבגרות יעברו 8-9 שנים, במהלכן נדרשים מגדלי האבוקדו לקבל החלטות ולהתמודד עם אתגרים ברמה היומיומית. הם מתייחסים ובודקים כל עץ ועץ במטע כדי להבטיח שיגיע לבגרות ויניב פירות איכותיים.
שלב א׳ – תנאי הגידול
שלושת תנאי הסף הראשוניים בקבלת החלטה לנטיעת אבוקדו הינם: אקלים, קרקע ומים.
אקלים
עץ האבוקדו דורש טמפרטורות נוחות (לא גבוהות מדי ולא נמוכות מדי). טמפרטורה נמוכה מאפס מעלות תפגע בעץ בצורה מהותית ולעיתים ידרשו עד 3 שנים זמן התאוששות, בהם העץ ינסה לשקם את עצמו מהפגיעה, בתקופה זאת העץ לא ייתן פרי.
טמפרטורה של 0-4 מעלות לא תפגע בעץ, אולם היא עלולה לפגוע באיכות הפרי.
קרקע
איכות הקרקע הינה תנאי נוסף לגידול מוצלח של עץ האבוקדו, לכן נעשה מאמץ לבחור אדמה קלה ומאווררת, בעלת אחוז חרסית נמוך ואבניות גבוהה ורמת גיר שאינה עולה על 20%.
קרקע באיכות ירודה תיפגע בהתפתחות העץ ותגרום לפגיעה לאורך שנים בכמות הפרי לדונם.
מים
לאיכות המים השפעה מכרעת על התפתחות עץ האבוקדו. בשנים האחרונות כמעט כל המטעים בארץ מושקים במים מושבים (מי שופכין שעברו תהליכי טיהור) בהם רמת המליחות אמורה להיות קבועה, אך מידי פעם הרכב המים המושבים ואיכותם משתנה ללא הודעה מראש וגורם לפגיעה בעצים ובפירות.
מים מותפלים חסרים במרכיבים חיוניים להתפתחות עץ האבוקדו. ניתן לאבחן עץ הסובל מאיכות המים דרך מבנה וצבע העלים.
שלב ב׳ – הכנת המטע לנטיעה
לאחר שווידאנו כי תנאי הגידול מתאימים לנטיעת מטע אבוקדו,
נעבור לשלב הכנת המטע לנטיעה. בשלב זה עלינו להקפיד על אוורור וייבוש הקרקע, ניקוז ופריסת מערכת השקיה.
אוורור וייבוש הקרקע
כשנה לפני הנטיעה, נזרע בשטח המיועד תבואות שדה כדוגמת חיטה או שעורה או שיבולת שועל, בהמשך לאחר הקציר של התבואות נבצע חריש עמוק של הקרקע.
פעולות אלו של זריעת תבואות שדה וחריש עמוק, יסייעו לייבש את הקרקע, לאוורורה ובהמשך להתפתחות תקינה של העצים.
ניקוז
עץ האבוקדו רגיש מאוד למים עומדים (גשמים או השקיה), לכן מתבצע תכנון יסודי של הניקוז במטע, כולל עבודות תשתית לעיצוב פני השטח כך שיאפשרו ניקוז אופטימלי בכל עונות השנה.
במקרה ושורשי העץ מוצפים במים לאורך זמן, יש סיכוי גבוה שצמיחת העץ תיפגע עד לניוון מוחלט של העץ.
מערכת השקיה
ההשקיה של עצי האבוקדו מתבצעת בטפטפות, 2 עד 3 שלוחות של טפטפות לכל שורת עצים. מערכת ההשקיה ממוחשבת והיא מבטיחה שהקרקע בסביבת העץ תהיה לחה בצורה רציפה לאורך כל השנה ובה בעת מוודאת שהעץ לא מוצף במים. במקרה של חריגה, שולחת מערכת ההשקיה התרעות לטלפון של מנהל המטע.
דונם מטע בוגר צורך כ-750-900 קוב מים בשנה. כתוצאה משימוש במים מושבים, מתפתחות אצות הגורמות לסתימות במערכת הטפטוף. עקב כך נדרשים החקלאים לטיפולים מיוחדים שמטרתם לשמור על תקינות מערכת ההשקיה.
שלב ג׳ – הנטיעה
לאחר שווידאנו את תנאי הגידול וביצענו את השלבים הנדרשים בהכנת המטע לנטיעה,
הגיע השלב של נטיעת העצים.
נטיעה
נטיעת אבוקדו מתבצעת באביב. בדונם מטע יינטעו כ-56 עצים, הכנת השתילים כוללת הנבטת זרעים שמקורם מעצים מגזע "מערב הודי". לאחר הנביטה מתקבלת כנה עליה מרכיבים את הזן המבוקש. השתילים יהיו לכל הפחות בני 18 חודשים, בעלי גזע בעובי 12-16 מ"מ עם עלווה מפותחת ולפחות שתי הסתעפויות של ענפים וכ-50-80 עלים בריאים.
– משלב תכנון הנטיעה דרך הכנת הקרקע ועד לנטיעה יעברו כ 12 חודשים.
– מזריעת הזרעים ועד נטיעת השתילים במטע יחלפו כשנה וחצי.
– בעקבות המעבר מהשקיה במים שפירים למים מושבים בישראל, נעקרו אלפי דונמים של מטעים אשר תכונות הכנה שלהם לא היו מותאמות לאיכות המים המושבים.
שלב ד' – הגידול
על מנת להבטיח את התפתחות העץ והמטע, צוות המטע מקפיד מידי יום ולאורך שנים בסבלנות ובנחישות,
על טיפול מסודר ומבוקר של העצים בכל החלקות, תוך מתן דגש על השקיה, הזנה, תאורה, האבקה ובריאות העץ.
– מיום הנטיעה יחלפו כ 6-7 שנים עד שהעץ יחשב כעץ בוגר.
– בטיפול מקצועי ומבוקר לאורך שנים, עץ אבוקדו עשוי לתת יבול לאורך כ 30 שנה.
השקיית העצים
המפתח למטע מוצלח ומניב טמון בראש ובראשונה בהשקיה נכונה. עץ האבוקדו דורש כמות מים גבוהה יחסית לעצי פרי אחרים, אולם במקביל, שורשי האבוקדו דורשים תנאי אוורור אופטימאליים ורגישים לעודפי מים. עובדה זו מחייבת פיתוח מערכת שורשים מסועפת בשכבת הקרקע העליונה והמאווררת ומערכת השקיה שתוכל לספק את דרישות המים של העץ. השקיית אבוקדו מתבצעת בפולסים (מרווחים קטנים) בטפטוף שיבטיח הרטבה של שכבת הקרקע העליונה וימנע הרטבה של השכבות העמוקות.
המעבר לשימוש במים מושבים מחייב מעקב שוטף אחרי הרכב המים. המעקב מתבצע על ידי בדיקות מעבדה אחת לשבוע (עד אחת לחודש), ובדיקות על ידי סנסורים המעבירים באופן שוטף מידע על איכות המים ומאפשרים איתור בעיות בזמן אמת.
הזנת העצים (דישון)
מתבצעת בתקופת ההשקיה והיא מתבססת על מחקרים שבוצעו בארץ ובעולם. באופן שוטף מתבצעות בדיקות לעלים ולקרקע על מנת לאמוד את כמות יסודות ההזנה בעץ וסביבתו. בהתאם לתוצאות נקבעת תכנית ההזנה הכוללת את יסודות ההזנה: חנקן, אשלגן וזרחן ולעתים גם ברזל ואבץ.
המעבר להשקיה במים מושבים או מים מותפלים הביא לשינוי בנוהגי הדישון מכיוון שכמויות יסודות ההזנה בהם משתנות.
גיזום העצים
גיזום הינה פעולה מרכזית וחשובה בטיפול השוטף. הגיזום מבטיח חשיפה מרבית לקרינת השמש בכל חלקי העץ במטרה לקבל פריחה וחנטה של פרי. בנוסף, הגיזום עוזר לשמור על גובה אחיד ומבנה המאפשר עיבוד יעיל וקטיף נוח מחד ועל יציבות הניבה וגודל הפרי מאידך.
כיוון הנטיעה הרצוי של שורות העצים במטע, הינו מצפון לדרום על מנת לוודא מקסימום חדירה של קרני השמש לעצים.
האבקה
תהליך יצירת הפרי באבוקדו מחייב האבקה של פרח האבוקדו עם אבקה שמקורה בפרח אחר, לרוב מזן אבוקדו אחר (האבקה צולבת). עיקר ההאבקה באבוקדו מתבצעת ע"י דבורת הדבש. בהקשר זה הבעיה המרכזית הינה שדבורת הדבש מעדיפה פריחה של פרחי בר או פריחה של עצי הדר שמועד פריחתם חופף במידה רבה את מועד פריחת האבוקדו. תחרות זו מציבה אתגר משמעותי בפני הדבוראים.
על מנת לקבל האבקה יעילה, קיימת חשיבות רבה לכמות הכוורות ולאופן פיזורם במטע האבוקדו, ההמלצה הינה על כוורת אחת לכל שני דונם.
על מנת לבצע את פעולת ההאבקה הדבוראי מקפיד על כמות ובריאות הדבורים בכל כוורת.
הגנת הצומח
ההגנה על הצומח הפכה לסימן היכר של ענף האבוקדו הישראלי, כאשר ההדברה במטעים הינה הדברה משולבת וביולוגית שאינה פוגעת בשיווי המשקל הביולוגי במטעים.
המזיקים העיקריים לאורך השנים היו מזיקים אשר פגעו בפרי.
המזיק שמטריד את מנוחת המגדלים בימים אלו, הינה חיפושית האמברוזיה שגודלה 2 מ״מ בלבד, היא חודרת לענפי השלד של העץ ומשלימה בו את מחזור חייה (הטלת ביצים, התגלמות, בקיעת זחלים, חיפושית בוגרת). החיפושית נושאת פטרייה שסותמת את צינורות ההובלה של העץ וגורמת להתייבשות ענפים ובמקרים קיצוניים למות העץ.
שלב ה' – שיווק הפרי
לאחר עבודה ארוכת שנים בגידול וטיפוח המטע, הגיע שלב שיווק הפרי לצרכנים בישראל ואירופה.
שלב זה מתחיל בקטיף הפרי, קירור, מיון ואריזה, והפצתו לשווקים.
קטיף
על מנת להבטיח את איכות הפרי, הקטיף מתבצע על ידי צוות מיומן, בצורה מבוקרת תוך מניעת פגעים בקליפת הפרי כתוצאה מקטיף לא אחראי. המדד להבשלת פרי האבוקדו הינו אחוז השמן בו. סף נכון של אחוז שמן יבטיח הבשלה תקינה של הפרי. קטיף מוקדם מדי, כאשר הפרי טרם עבר את סף אחוז השמן המוגדר בתקן, יגרום לפרי להיות מימי והוא עשוי לא להתרכך, אלא להתכווץ, להפוך צמיגי ולהירקב.
פרי האבוקדו מייצר אתילן אשר מהווה גורם המשפיע ביותר על הבשלתו.
קירור
מידי יום בסיום הקטיף מועבר כל הפרי מהמטעים לבית האריזה ומוכנס לחדרי קירור מבוקרים.
אחסון הפרי בטמפרטורה של כ-8 מעלות צלזיוס, תעכב את ייצור האתילן, כך נבטיח שהפרי לא יתרכך לפני הגעתו לשווקים.
מיון ואריזה
למחרת יום הקטיף, הפרי עובר שטיפה, מיון לפי משקל ובירור לפי איכות. בסוף המערך הפרי המשווק לשווקי אירופה נארז לפי גודל הפרי, באריזות קרטון של 4 ק"ג והפרי המשווק לסופרמרקטים בישראל נארז אף הוא לפי גודל באריזות פלסטיק. משטחי הפרי מוכנסים לחדר קירור מהיר, אשר מוריד את הטמפרטורה של הפרי בטווח של שעות לטמפרטורה הרצויה למשלוח במכולות קירור ולשווקים.
הפצה
מכולות הקירור יוצאות מידי יום לנמל חיפה או אשדוד ומשם באניות קירור לנמלים באירופה. לאחר 10-15 יום יעגנו האוניות והפרי יחולק לשווקים ולרשתות השיווק. במקביל מסופק מידי יום פרי טרי לשווקים ולסופרמרקטים בישראל באמצעות מערך השיווק של אבוקדו גרנות.
על מנת למנוע התרככות הפרי במכולות הקירור, האוויר בהם מבוקר, כך שכמות החמצן ורמת ה CO2 בשליטה מלאה לאורך כל ההפלגה.
באירופה הולכת וגדלה המגמה לקנות בסופרמרקטים פרי מוכן לאכילה.