קלמנטינות – ערכים תזונתיים
קלמנטינות הן הכלאה שבוצעה בידי כומר צרפתי בין מנדרינה לבין גזע עץ הנקרא חושחש, והיא נמצאת איתנו רק מהמאה ה-19. כמובן שמאז פותחו זנים של הפרי גם בישראל, כמו "אורה", "אור", "אורי" ו-"אודם".
טעמו החמוץ-מתוק של הפרי על זניו השונים אהוב על ישראלים ואנשים רבים ברחבי העולם. הוא משמש כמנת-ביניים משביעה או כקינוח מרענן. אך מלבד העונג שהוא מסב, הוא ניחן גם בערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים רבים, ועוזר לגוף למנוע ולהחלים ממחלות ותורם לתפקודן של מערכות חיוניות שונות.
קלמנטינות – ערכים תזונתיים
קלמנטינה מכילה 47 קלוריות ל-100 גרם פרי. יחידה בינונית תכיל כמות דומה של קלוריות, בעוד יחידות קטנות יותר של קלמנטינה יכילו לרוב כ-35 קלוריות. 100 גרם של קלמנטינה מכילים 1.7 גרם של סיבים תזונתיים ו-86.6 גרמים של מים.
הפרי מכיל מגוון ויטמינים ומינרלים חיוניים והכרחיים לגוף, כמו ויטמינים מקבוצת B, לרבות ויטמין B1, B3 ו-B9, ובנוסף גם ויטמין C, סידן, מגנזיום, זרחן ואשלגן.
קלמנטינות מכילות נוגדי-חימצון ונוגדי-מחלות
קלמנטינות עשירות במרכיבים נוגדי-חימצון, שעוזרים להוריד מרמת הדלקתיות המצטברת לעיתים בגוף ולמנוע נזק הנוצר לתאי הגוף על ידי רדיקלים חופשיים. בכך מרכיבים אלו תורמים גם למניעה של מחלות מטבוליות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב. בין נוגדי החמצון הקיימים בשפע בקלמנטינה אפשר לציין את ויטמין C, בטא-קרוטן, הספרידין ונרירוטין.
קלמנטינות תורמות לחיזוק המערכת החיסונית
ויטמין C משחק תפקיד משמעותי בחיזוק ושריון המערכת החיסונית, וכך הוא עוזר לגוף להתמודד עם פולשים ונגיפים אפשריים, ומגן בין היתר גם מפני התקררות ושפעת. ביכולתו למנוע את הופעת המחלות או לקצר את הופעתן ואת עוצמת השפעתן במידה והן כבר מופיעות.
קלמנטינות עשירות בסיבים תזונתיים
בפרות הדר כמו הקלמנטינה ניתן למצוא סיבים תזונתיים מסוגים שונים. הסיבים משמשים כמזון טוב עבור הבקטריות הקיימות בקיבה שלנו.
הם תורמים לתפקוד מערכת העיכול ומונעים עצירות. הסיבים עשויים לתרום גם לוויסות רמת הכולסטרול בגוף על ידי התחברות לכולסטרול הנצרך מהמזון ומניעת ספיגתו במחזור הדם. הסיבים תורמים בנוסף גם לתחושת השובע ובכך עוזרים למנוע השמנה ומחלות כמו סוכרת סוג 2.
קלמנטינות תורמות לקידום התפקוד המוחי
נוגד-החמצון הספרידין המצוי בקלמנטינות עוזר לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בכך שהוא שומר על בריאות רקמות המוח.
בנוסף להספרידין, ויטמין C המצוי בפרי נמצא בין היתר גם במוח ובנוזל עמוד השדרה, ונמצא כמרכיב שעשוי להגן על המוח מפני הזדקנות.
קלמנטינות מספקות הגנה מפני מחלת הסרטן
מחקרים מקשרים בין צריכת פירות הדר כמו הקלמנטינה לבין סיכון מופחת לחלות במספר סוגים של סרטן, כולל סרטן השד וסרטן הלבלב.
זאת ניתן לזקוף בין היתר גם לסיבים התזונתיים ולויטמין C המצויים בפרי, אך במידה רבה גם למרכיבים ביו-אקטיביים ופיטו-נוטריינטים המצויים בקלמנטינה.
טרם ברור מחקרית כיצד בדיוק מתבצעת ההגנה בפועל, אך אחת הסברות לכך היא שמרכיבים אלו מנטרלים חומרים וגורמים מסרטנים הקרויים גם קרצינוגנים.
תורמות לבריאות עצמות הגוף
קלמנטינות מכילות קרוטנואיד מסוג בטא-קריפטוקסנטין. אחת ממעלותיו של קרוטנואיד זה היא גירוי תהליך גדילת תאי העצם בגוף והפחתת תהליך ספיגת העצם. בכך הוא עוזר הלכה למעשה להעלאת מסת העצם. בנוסף לכך, בטא-קריפטוקסנטין יכול להפוך בגוף לויטמין A, לו תפקיד חשוב בכל הקשור למערכת החיסון, מערכת הראייה ומערכת הרבייה של הגוף.
טעם ובריאות לגוף ולנפש
כל קלמנטינה מכילה בין 9 ל-20 פלחים טעימים ומרעננים, המהווים סיום נהדר לכל ארוחה – ובפרט ארוחה כבדה. היא מהווה קינוח טוב יותר מאשר מרבית הקינוחים התעשייתיים והמשמינים, הניחנים בעיקר בקלוריות ריקות. הויטמינים והמינרלים שהיא מכילה הכרחיים לשמירה על בריאות הגוף ותפקודן התקין של מערכותיו השונות.
בפעם הבאה שאתם מרגישים צורך עז לנשנש בין הארוחות, או אם אתם רוצים קינוח שלא יותיר אחריו עקבות של נקיפות מצפון – לכו על קלמנטינה ולא תצטערו.