דמעות טובות: גידול ושיווק בצל בישראל
הבצל הלבן הוא ירק בסיס במטבח שלנו ששום תבשיל לא שלם בלעדיו. אך לפני שהוא הגיע לנו לצלחת, הוא עבר כברת דרך באדמה: ולא תמיד היה לו קל. גידול בצל לבן דורש תשומת לב לפרטים ושילוב של טכניקות מסורתיות ומודרניות להתמודדות עם מזיקים, מחלות וביקוש בשוק. עוד מידע במאמר הבא >>>
בָּצָל לא בַּצֵּל: תנאי גידול הבצל בישראל
גידול הבצל דורש אדמה מנוקזת היטב בעלת חומציות נייטרלית, לצד שמש מלאה ולחות עקבית. תנאי האקלים המתונים והנוחים בישראל מאפשרים לגדל בצל בכל חלקי הארץ, כל עוד הוא גדל בקרקע פוריה ומנוקזת היטב, תוך מרווח מתאים בין הצמחים ותחזוקה קבועה נגד מזיקים ומחלות.
תאריכי שתילת הבצל משתנים בהתאם לתנאי מזג האוויר, זן הבצל והאזור בו הוא גדל. נכליל ונאמר שברוב המקרים נהוג לשתול את הבצל בסתיו (ספטמבר-נובמבר) ולקצור אותו באביב (מאי-יוני). כאשר מחשבים את תאריכי השתילה והקצירה, יש לקחת בחשבון שזמן נביטת זרעי הבצל הוא כ-חמישה שבועות.
מגוון רחב של זנים עומד כיום לרשותנו החקלאים. חשוב לשים לב שמתאימים את הזן הנבחר לתמונה הכוללת של תנאי הגידול, על כל מרכיביה השונים. זנים פופולאריים: אורי, בית אלפא, עדה- בכירים אשר מקדימים להבשלה, ולצדם מיקדו, סטורן, אורלנדו ורמון שהם אפילים יותר.
שלבי גידול הבצל
תכנון והכנה: יש להתחיל בבחירת זן הבצל המתאים לגידול ובדיקת האדמה כדי לוודא שהיא מתאימה ופורייה מספיק לגידולו. שימו לב להימנע מלגדל בצל בחלקות שכבר גודל בהן בצל, שום או כל גידול אחר ממשפחת השושניים ב-4-5 השנים האחרונות מחשש למחלות שורש. כמו כן, אסור לגדל בצל בשדה שהיה נגוע בנמטודות חופשיות, או במחלות קרקע שונות. יש לוודא שהקרקע נקיה ולחטא אותה במידת הצורך. בנוסף, צמח הבצל גדל לרוחב, ולכן צריך לוודא שאין אבנים או רגבים לא מפוררים בקרקע, העלולים למנוע מהצמח להתפתח בצורה מיטבית.
זריעה או שתילת הבצל: ניתן להתחיל בצל מזרע, משתיל או מסטרטרים (שתילונים). אם אתם משתמשים בזרעים, וודאו שמקורם איכותי והם בעלי כושר נביטה גבוה. לפני שזורעים, יש לוודא שהאדמה לחה. הנה כמה נתונים מספריים שיעזרו לבצל שלכם לגדול בצורה אופטימלית: את הבצל זורעים בערוגות שרוחבן נע בין 160-190 ס"מ. עומק הזריעה הרצוי הוא 1.5 ס"מ, כאשר המרחק בין זרע לזרע עומד על כ-6 ס"מ.
השקיה ודישון: בצל דורש לחות עקבית כדי לגדול, ולכן יש להקפיד על השקיה סדירה, על פי רוב בטפטפות. כמו כן, יש לוודא שהבצל מקבל את החומרים המזינים שדרושים לגידולו. זאת ניתן לעשות כמובן ע"י שימוש בדשנים, בצורה מדודה ומבוקרת.
קציר: הבצל נקטף בדרך כלל באביב, כאשר צמרות הצמחים מתחילים להצהיב וליפול. את הבצלים קוטפים לרוב באופן ידני, בזהירות רבה. זאת כי הפגיעה הקלה ביותר בהם מעודדות ריקבון מהיר. לאחר מכן, משאירים את הבצלים לייבוש למשך כמה ימים.
אתגרים בגידול בצל
ישנם לא מעט אתגרים שניצבים בפני החקלאים שמגדלים בצל. אלו קשורים לתנאי גידולו, התמודדות עם מחלות ומזיקים, וגם בשיווק. מודעות לאתגרים ולפתרונות הקיימים תסייע בהצלחת התהליך כולו.
מזיקים ומחלות: מזיקים נפוצים הפוגעים בבצל בישראל כוללים תריפסים ורימות, זבוב בצל, כשותית הבצל ואקרית השורש. המחלות הנפוצות מגיעות בצורות של רקבונות למיניהם. אלה עלולים לגרום לנזק משמעותי ליבול ויכולים להיות קשים לשליטה. כשמתחיל תהליך ריקבון, למשל, אין כבר דרך חזרה- יש להשליך את הבצל לפח ולהימנע מגידול בצל באותו המקום בעונות הבאות. לכן, יש להשתמש בזרעים איכותיים, לעקוב אחר היבול לאיתור מזיקים ומחלות, ולנקוט בפעולות להדברתם לפי הצורך.
עשבים: בשל שורשיו השטחיים של צמח הבצל, הוא חשוף לפגיעה של עשבים. לכן, כדאי לבחור בשטח גידול נקי ככל האפשר, ובמידה ונתקלים בעשבייה רבה לפני או במהלך הגידול, יש להדביר אותה באמצעים מתאימים.
שיווק הבצל: שוק הבצל בישראל יכול להיות תחרותי ותנודתי בהתאם לעונה ולזמינות הגידולים האחרים. זה יכול להקשות על החקלאים לערוך מחקרים, לחזות את הביקוש ולתכנן את היבול שלהם בהתאם.
קצרו גם את פירות העשייה שלכם
גידול ושיווק בצל לבן דורש תשומת לב לפרטים ושילוב של טכניקות מסורתיות ומודרניות להתמודדות עם מזיקים, מחלות וביקוש בשוק. עם ההכוונה והתמיכה הנכונה, תוכלו לקצור את הפירות המקסימליים מגידול ושיווק התוצרת שלכם. המטרה שלנו בחקלאי גרנות היא להוות כתף תומכת ורוח גבית לחקלאים שלנו. במקצועיות רבה אנחנו מעניקים להם את העזרה המדויקת לה הם זקוקים: אם זה בגידול, באספקה או בשיווק וזאת על מנת שיזכו לתפוקה ולרווחיות לה הם ראויים בתור חקלאים מסורים.
אנחנו ממשיכים לגדול ולממש את החזון החקלאי שלנו, ומזמינים אתכם להצטרף למשפחה.
בואו נשוחח: 072-3939306