פיתוח ישראלי אהוב: אבוקדו אטינגר
הכל על אבוקדו אטינגר וגם הבהרה חשובה לגבי ההבשלה של אבוקדו
אחד מזני האבוקדו הכי מוכרים ואהובים בישראל הוא אבוקדו אטינגר. אפשר לזהות אותו בזכות קליפתו הדקה המבהיקה, צבע ירקרק בהיר וצורת אגס. הפרי שלו הוא בגודל בינוני-גדול. לאטינגר מרקם חמאתי והוא מתאים מאוד לסושי בגלל טעמו העדין ומרקם חלק.
רק טבעי שישראלים יאהבו כל כך את זן האטינגר מאחר שהוא פיתוח ישראלי מזן מוקדם יותר, הפוארטה. אטינגר הוא זן האבוקדו הראשון שפותח בישראל, והוא גודל לראשונה בשנת 1947. האטינגר שווק מישראל לעולם ונמכר כיום גם בארה"ב ובאירופה. בשנים האחרונות שוקדים החקלאים בישראל על פיתוח מגוון זנים נוספים וזאת על מנת להאריך את עונת האבוקדו ולשפר את איכותו.
מתי קוטפים ואיך מגדלים?
האטינגר נחשב זן עמיד לכפור. כמו שאר זני האבוקדו, האטינגר הוא עץ גבוה וירוק עד, שדורש השקייה במשך כל עונות החום. אטינגר שייך לקבוצה זני B. הכוונה לקבוצת זנים שבה פרחים זכריים פורחים בבוקר וניקביים אחר הצהריים. כל עץ אבוקדו מצמיח גם תפרחת זכרית וגם נקבית שפורחת לסירוגין. רק במזג אויר קר הפרחים "מתבלבלים" ונפגשים באותו הזמן וכך נוצרת ההפרייה. על מנת להגדיל את כמות הפרי החקלאים מרכיבים על אחד הענפים של העץ זן מהקבוצה ההפוכה.
נקודה לגבי הבשלה של אבוקדו
נהוג לחשוב שנקודת התורפה של האבוקדו קשורה לרגע הבשלתו – שלפעמים כלל לא מגיע. האמת היא שלכל זן יש עונה ותאריך נכון לקטיפתו, ואם עושים זאת נכון האבוקדו אמור להבשיל כהלכה – אך לא על העץ, אלא כמה שבועות לאחר מכן. האבוקדו מתחיל להתרכך רק אחרי שהוא נופל או נקטף מהעץ.
לכל זן מוגדר אחוז שומן בפרי שכאשר הוא מגיע אליו אפשר לקטוף את האבוקדו. אם קוטפים אבוקדו בוסר לפני שהוא פיתח אחוזי שומן כהלכה, נתקלים במצב שהאבוקדו אינו מבשיל. וזה אכן מה שקרה בשנים האחרונות בישראל. בעקבות הביקוש הגדול הופצו בשוק אבוקדו בוסר שמעולם לא היו יכולים להבשיל כהלכה. הדבר גרר תרעומת של צרכנים ולאחר מכן התפתח ענף שלם של ממכר אבוקדו שנקטף ועבר למפעל לצורך הבשלתו, ורק לאחר מכן נמכר לצרכן.
נסכם בכך שמי שבוחר לגדל בעצמו אבוקדו צריך ללמוד את העץ שלו ואת הזן שהוא בחר לאט לאט, וכך להבין מתי יש לקטוף. זאת השקעה קטנה בעבור הפרי הבריא והטעים הזה.